A pénzügyi piac

A pénzügyi piac a pénz cseréjének a helyszíne, a pénz cseréjének közvetítésében szerepet játszó szereplők- egyének-, pénzügyi eszközök, mechanizmusok, valamint törvények, szabályozók és szokásjogok összessége.

Elsődleges feladata a gazdaságban keletkező szabad pénzeszközök, tőkék eljuttatása a felhasználóhoz.

Szabad pénz eszközökkel a megtakarítók rendelkeznek. Ilyenek lehetnek a háztartások, gazdasági szereplők.

Makrogazdasági szinten általában nettó megtakarító a lakossági szféra. Ez a megtakarítás nem csapódik ki a gazdaság vérkeringéséből fogyasztás formájában. Ezért miután felismerik a tényt kezdenek vele valamit. Pénzügyi eszközökre cserélik.

Oda adják annak akinek pénzre van szüksége. Ők a felhasználók akik jövőben keletkező megtakarításaikat cserélik el jelenlegi megtakarításokra. Pl.: Pénzügyi eszközt bocsátanak ki.

Ezek az eszközök képezik a pénzügyi piac áruját. Miután belső értékkel nem bírnak, értéküket az adja, hogy későbbi időpontra szóló követelést testesítenek meg. Ezért szokás őket jövőbeni pénznek nevezni.

a legfontosabbak:

- váltó

- kincstárjegy

- bankbetét, bankhitel

- kötvény

- záloglevél

- részvény

folyt.köv.

Szerző: SCM999  2009.03.12. 10:29 Szólj hozzá!

Címkék: eszközök pénzügyi

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatospenzugy.blog.hu/api/trackback/id/tr76997446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása