A Tőzsde

A tőzsde az olyan szervezett és szigorúan szabályozott piacoknak a gyűjtőfogalma, ahol jellemzően homogén, vagy pontos kategóriákba besorolható termékekkel kereskednek.

Homogénnek tekinthető minden olyan áru vagy értékpapír, amely nagy számban van jelen a piacon, és egyes darabjai egymással felcserélhetőek, azonosnak tekinthetők. Mik lehetnek ezek a homogén termékek?

 

  • Áruk (pl. gabona, hús, olaj, színesfémek)
  • Értékpapírok (részvény, kötvény)
  • Devizák

    Ezen lebontásból már jól látható, hogyan különíthetők el az egyes tőzsdefajták. A két fő tőzsdefajta az Árutőzsde és Értéktőzsde. Az előbbiben általában csak árukkal (illetve azok határidős kontraktusaival) kereskednek, míg az értéktőzsdén szokott zajlani az értékpapírok adás-vétele. A deviza főbb ismérveit tekintve inkább az Értéktőzsdéhez tartozik, számos Árutőzsdén kereskednek vele.
    A tőzsdék másik fontos csoportosítása szerint léteznek azonnali és határidős tőzsdék. Az előbbi esetében a jegyzett instrumentumok ténylegesen gazdát cserélnek elméletileg azonnal (a gyakorlatban néhány napos elszámolási folyamatot követően). Az utóbbi esetben az üzletkötés dátuma és a valós lebonyolítás dátuma között jelentős különbség van. A közhiedelemmel ellentétben az Árutőzsdék a határidős piacok közé tartoznak, tehát a gabona, olaj, stb. nem helyben cserél gazdát, hanem egy jóval későbbi időpontban történik a szállítás. Sőt, az esetek jelentős többségében soha nem kerül sor szállításra. Szintén a határidős piacokhoz sorolható a deviza kontraktusok tőzsdén keresztüli adás-vétele is. A határidős ügyletekről egy későbbi fejezetben bővebben szólunk.

    Az Értéktőzsdén a részvényeken kívül számos értékpapírt jegyeznek, de ide sorolhatóak az önálló deviza és nemesfém tőzsdék. Ezen értékpapírok lehetnek kötvény, kincstárjegy, befektetési jegy, a magyar specialitás kárpótlási jegy, és persze a részvény. Ezek elsősorban azonnali piacot jelentenek, de sok termékre léteznek határidős kontraktusok is. Sőt, vannak olyan tőzsdék, ahol csak határidős üzleteket kötnek.

    Hazánkban Árutőzsdének minősül a Budapesti Árutőzsde (BÁT), bár itt létezik pénzügyi szekció is, ahol deviza kontraktusokkal kereskednek. Az Értéktőzsde szerepét itthon természetesen a Budapest Értéktőzsde (BÉT) tölti be. A fent említett értékpapírokon kívül itt is van devizákkal foglalkozó részleg. Érdekesség, hogy a rendszerváltás elején megalakult itthon az Ingatlantőzsde is. Mivel ezen szervezett piac nem felelt meg az egyik legfőbb alapkövetelménynek, a homogén termékek kereskedelmének, ezért hamar meg is szűnt. Szintén voltak próbálkozások egy hazai olajtőzsde létrehozására, egyelőre sikertelenül. A két hazai létező tőzsde egyesüléséről éppen a napokban született döntés, így 1948 után ismét létrejön a Budapesti Áru és Értéktőzsde. A legtöbb szakértő egyöntetű véleménye szerint ez a tőzsde sem kerülheti el a további beolvadást az EU csatlakozás után valamelyik már létrejött európai tőzsdeszövetséghez.

    Mire jó a tőzsde?
    Másodlagos piacot jelent a vállalatok által kibocsátott értékpapíroknak. A cégek nem tudnának a nyilvánosság számára kötvényeket, vagy részvényeket értékesíteni és ezzel tőkét szerezni, ha nem létezne egy piac, ahol később ezeket el tudnák adni. Ugyanez a helyzet a zártvégű befektetési alapoknál is, ahol a befizetett pénzből az alapkezelő más értékpapírokba, esetleg ingatlanokba fekteti.
    Szintén fontos szerepe a szervezett piacoknak, hogy remek mutatója az általános gazdasági hangulatnak, várakozásoknak. Erre a célra jöttek létra a tőzsdeindexek. Ha az index emelkedő tendenciát mutat, az az optimizmus növekedését jelenti, míg az esés ennek természetesen az ellenkezőjét. Egyes vizsgálatok szerint a tőzsde fellendülése 4-10 hónappal előzi meg a gazdaság kimutatható élénkülését. Ez természetesen csak a fejlett tőkepiaccal rendelkező nyugati gazdaságokra igaz.
    A mai tőzsdék szervezettsége, és technológiai fejlettségéből következő rugalmassága lehetővé teszi a hatékony és gyors tőkeáramlást, ami elősegíti a gazdaság fejlődését. Külön előny, hogy ez folyamatosan befektetési lehetőségek nagy számát kínálja fel a megtakarítással rendelkezők számára.
    A határidős tőzsdék egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a gazdasági szereplők számára lehetővé teszi a kockázat csökkentését. Mivel itt egy későbbi időpontra be lehet biztosítani egy adott áru, deviza, árát, ezért előre lehet kalkulálni a költségeket pl. külkereskedő cégeknek, mezőgazdasági termelőknek, energetikai cégeknek stb.
    Végezetül nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tőzsdén forgó értékpapírok árfolyama és azok hozama jelzi az elemzőknek, prognózisok készítőinek, hogy mekkora nyereséget, megtérülést várhatnak el egy-egy befektetéstől.

Szerző: SCM999  2009.01.15. 19:13 10 komment

Címkék: tőzsde

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatospenzugy.blog.hu/api/trackback/id/tr56880209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moneyworld 2009.01.20. 11:19:58

Ha már deviza!

Van valakinek fogalma arról, valyon meddig gyengül a forintunk? Olvastam 310-es euró előrejelzésket is... Reális ez?

moneyworld 2009.01.22. 10:57:48

Úgy tűnik, hogy inkább a forint erősödés, ami rövid távon valószínű... 265-270 közé jó lenne, ha lecsorogna. Ahogy nézem, a 280-279-es szintet kellene ehhez átvinnie első lépésben

okjpe 2009.01.23. 20:38:53

@moneyworld: Hát hosszabtávon akár meg is lehet de rövidtávon szvsz is Ft erősödés lesz ehhez már 284-et is elég átvinni és akkor elsőre a 276 meg is lehet

okjpe 2009.01.26. 18:51:37

@okjpe: Na lassan meglehet rövidtávon a 276 és utánna akár a most még hihetetlen 268 Huf is egyébként van ott egy rés is amit sztem be kéne tölteni,de ehhez kéne egy megerősítés 01.27, 01-28-a környékén mert ha nem lesz megerősítés (Forint erősödés) akkor nagyon gyorsan 300 fölött leszünk de egyenlőre erre most kicsi esélyt látok

moneyworld 2009.01.27. 11:21:15

@okjpe: ahogy nézem, a mai napi megerősítés várat magára, hiszen a 10 napos grafikon alapján egy emelkedő trendcsatorna jól körvonalazódik, melynek aljáról kb 10 perccel ezelőtt pattant fel...

moneyworld 2009.02.06. 22:29:48

@moneyworld: sajnos beigazolódott rövidtávon amitől tartottam,de jó hír, hogy az elmúlt napok vérengzése után ezt a trendcsatornát sikerült lefelé elhagynia forintnak :) kíváncsi vagyok,hogy tudja-e tartani az irányt!
Ti mit gondoltok???

moneyworld 2009.02.19. 21:01:24

@moneyworld: hát kaptunk hideget és meleget is :D de inkább hideget :D

moneyworld 2009.02.19. 21:05:12

ha már a tudatosságnál tartunk... mennyire tudatosan szakadt az otp-nk 1800 alá? :D

moneyworld 2009.03.06. 11:09:48

tőzsde-tőzsde.... hová lett a tőzsde varázsa???? :O

SCM999 2009.03.06. 15:34:38

@moneyworld: meg van az a varázs csak kicsi varázs! Lesz majd nagy csoda is!!!
süti beállítások módosítása